3.1                   8 de març: Vaga Feminista

 

10 minuts

·

·

Enguany el 8 de març, dia internacional de les dones, es commemora amb novetats. Es convoca una vaga de dones.

Pel seu interès, reproduïm una part de l’argumentari elaborat pel Moviment Feminista:

Venim de lluny, tenim una llarga història feminista i un recorregut de molts 8 de març prenent el carrer, la plaça, la paraula amb el propòsit de subvertir l’ordre del món i el discurs hetero-patriarcal, racista i neoliberal. Al crit de “ni una menys, vives ens volem” que van llançar les feministes argentines, es va dur a terme la primera vaga global de dones de treball productiu i reproductiu el 8 de març de 2017. Milions de dones de 70 països, des de l’Argentina a Polònia , des de Turquia als Estats Units, des de Brasil a Itàlia passant per les nostres terres, ens contagiem i ocupem els carrers per fer visibles els nostres treballs, les nostres demandes i els nostres cossos.

Perquè en els últims anys des del moviment feminista intergeneracional, creixent en nombre i en energia, impulsem i desenvolupem propostes i idees per pensar en altres vides i un altre món. El 2018 volem arribar més lluny amb una vaga més àmplia que la del 2017 i visibilitzar la nostra força, la nostra ràbia i dolor i, alhora, la nostra alegria compartida de saber-nos fortes. Volem que ningú puga mirar a un altre costat davant de les nostres propostes i la nostra centralitat en el món. Per això des del moviment feminista convoquem a una Vaga Feminista per al 8 de març.

És una vaga que va més enllà del que s’identifica com atur laboral, ja que la participació de les dones és nuclear en totes les esferes de la vida, i la vaga ha d’assolir també altres treballs i espais: el de les cures, el consum, l’educació i la vida associativa. Practiquem uns feminismes inter-seccionals perquè sabem que estem travessades per desigualtats i precarietats que ens situen en llocs molt diversos davant del patriarcat, el treball assalariat, les cures, el consum, l’exercici dels nostres drets, la formació i la participació ciutadana.

Al mateix temps que per les diferències que travessem alguna de nosaltres segons la procedència, la classe, l’edat, l’orientació sexual, la identitat de gènere i habilitats. Però la vaga és de totes, hi ha un espai per a totes i cadascuna de nosaltres en la nostra vaga feminista del 8M. Ens convoquem totes, com van fer les nostres antecessores, per trencar els privilegis d’una societat patriarcal i capitalista, racista i hetero-normativa.

Ens convoquem totes a aquesta vaga que té els seus antecedents en la tragèdia que va suposar per a les nostres germanes que van ser assassinades, cremades, acusades de “bruixes”, per perpetuar el control del model social i econòmic masculí, que se sentia amenaçat.

El nostre és un crit global, transfronterer i trans.-cultural. Som un moviment internacional divers que planta cara a l’ordre patriarcal, racista, capitalista i depredador amb el medi ambient. Proposem altres vides i un altre món radicalment diferent. Formem part de les lluites contra les violències masclistes, pel dret a decidir sobre el nostre cos i la nostra vida, per la justícia social, l’habitatge, la salut, l’educació, la sobirania alimentària, i la laïcitat, contra l’extractivisme i els tractats de lliure comerç, l’explotació i moltes altres lluites col·lectives.

Unides per una altra forma d’entendre i organitzar la vida, l’economia i les relacions. Perquè som antimilitaristes i estem contra les guerres i les fronteres, contra els Estats autoritaris i repressors que imposen lleis mordassa i criminalitzen la protesta i la resistència feminista. Unides a les dones que defensen els drets humans i la terra, arriscant les seves vides.

Formem part d’un procés de transformació radical de la societat, de la cultura, de l’economia, de les relacions. Volem ocupar l’espai públic, reapropiar-nos de la decisió sobre el nostre cos i la nostra vida, reafirmar la força política de les dones, lesbianes i trans i preservar el planeta en què vivim.

I per això el 8M aturarem el nostre consum, el treball domèstic i les cures, el treball remunerat i els nostres estudis, per a demostrar que sense nosaltres no es produeix, i sense nosaltres no es reprodueix.

Això ni comença ni s’acaba el 8 de març. El procés comença molt abans del dia de la vaga, fent reunions, construint propostes, teixint xarxes, posant en marxa processos de contagi … i culminarà el dia 8 de març amb una vaga en què visibilitzarem les nostres denúncies i exigències en tots els espais, prenent els carrers en pobles i ciutats.

Fem Vaga perquè les VIOLÈNCIES masclistes són una forma de dominació. És intolerable que no puguem ser autònomes, ames de les nostres vides i els nostres cossos. Que expressar-nos o simplement caminar pels carrers ens produeixi por. Diem: PROU a totes les violències que patim en tots els àmbits i espais de les nostres vides, des de les nostres cases a les institucions dels Estats.

Fem vaga perquè el control de la nostra vida sexual i reproductiva és un instrument del patriarcat per a tractar de sotmetre els COSSOS i les vides de les dones, lesbianes i trans. El dret a decidir com un dret de justícia social i que defensa els feminismes, va obrint les portes perquè puguem expressar diversos projectes de vida: noves formes de viure la sexualitat, la maternitat, el cos i la identitat. Els drets sexuals i els reproductius tenen a veure amb el cos i la nostra subjectivitat i no estar marcats per les condicions socials, culturals i econòmiques en les quals vivim.

Fem vaga perquè els límits imposats a la mobilitat humana, el racisme i la xenofòbia en totes les seves manifestacions i les condicions humanes específiques que vivim les dones migrants, o siga les FRONTERES, són qüestions centrals i transversals en la vaga feminista. Fem vaga perquè nosaltres posem la vida al centre, per això defensem vides dignes on totes les persones en les distintes parts del món, puguen accedir als recursos necessaris per a cobrir les nostres necessitats en condicions d’igualtat i de sostenibilitat ambiental.

Vaga de Cures: Amb aquesta vaga volem fer patent que el sistema econòmic col·lapsaria sense els nostres treballs quotidians de cures. Uns treballs que estan invisibilitzats i desvaloritzats en un sistema que se sosté per l’apropiació que fa de les cures que realitzem les dones, sense tindre en compte les nostres necessitats i projectes vitals. (…)

Vaga Laboral Una vaga laboral significa no realitzar treball assalariat en empreses, comerços, fàbriques, serveis públics de salut, educació, ni cures. Desaparéixer físicament durant de tots els espais que ocupem aquesta jornada.(…)

Vaga de Consum Volem parar de consumir, aturar els mercats dels nostres barris i pobles. No hi haurà fruiteres, carnisseres, pescateres, no hi haurà consumidores. Volem aturar la ciutat. Però també volem construir estratègies de consum alternatiu, que respecte els nostres drets i les nostres vides. Un consum conscient, sostenible, de proximitat i de temporada.(…)

Vaga d’Educació. Voem aturar els col·legis, instituts i universitat perquè el sistema educatiu en totes les sevs etapes és el principal espai de socialització en el qual es produeix i reprodueix l’actual sistema capitalista i patriarcal, molt lluny de ser un espai on es creix en igualtat social. (…)

Trobareu l’argumentari sencer a:

http://hacialahuelgafeminista.org/wp-content/uploads/2018/02/8mPV-argumentari.pdf

Les imatges reproduïdes són igualment del moviment feminista, excepte la Trobada de dones de MÉS.

L’espai d’igualtat de MÉS per Mallorca va organitzar el dissabte 10 de febrer,a Manacor on hi participaren més de 40 dones de diferents institucions. A la trobada es va acordar que les dones de la formació política donaran suport a la vaga feminista del 8 de març. «Si les dones ens aturam, el món s’atura. Si deixam d‘atendre l’àmbit domèstic, el sistema no és sostenible, va dir Rosa Cursach, directora de l’IBDona.

Un dels objectius de la trobada era posar en comú la feina feta a les àrees amb responsabilitat política, fer balanç des d’una perspectiva feminista. Així la Directora de l’IBDona informà de la tasca feta: Tenim encaminats els acords de governabilitat: La llei d’igualtat s’ha aprovat, ara l’hem de desenvolupar. Ja tenim el decret de l’Observatori d’igualtat, un organisme que ens fa molta falta per tenir indicadors. S’està transversalitzant la perspectiva de gènere a les diferents conselleries, des de cooperació o en el pla de cultura fins a la conselleria de treball. També s’està duent a terme les accions a les quals ens hem compromès per lluitar contra les violències masclistes.

Na Francisca Mas presidenta del Consell Social de la UIB informà així mateix de la tasca realitzada per aquest organisme en col·laboració amb l’oficina d’igualtat de la mateixa universitat.

Entre les participants a la trobada hi havia la Consellera Fina Santiago, qui va parlar de l’empoderament de la societat civil, en aquest cas dels grups feministes, o la regidora d’Ecologia de l’Ajuntament de Palma Neus Truyol que va remarcar la necessitat de crear sinergies i coordinar accions i va informar de la trobada a la qual havia participat recentment on més de 150 dones del món de les energies renovables varen compartir experiències.

Alhora la co-portaveu de MÉS per Mallorca i Vicepresidenta del Govern, Bel Busquets destacà «que els homes també s’han d’implicar en la reivindicació d’una societat més igualitària». Busquets també va recordar que des de vicepresidència es va donar suport al dia internacional de la dona i la nina i la ciència –l’11 de febrer i la importància de fer visible la feina de les dones científiques i rompre estereotips en relació a quines matèries, treballs o carreres són més cosa de dones o d’homes.

A més Joanaina Campomar, membre de la Mesa del Parlament, informà que hi hauria reunions dels partits

que donen suport al Govern sobre com participar en la vaga des de les institucions.

Després na Lourdes Martin, de Feministes en Acció, explicà la convocatòria de Vaga i les accions a dur a terme. L’assemblea de dones de l’espai d’Igualtat decidí que traslladaria a MÉS per Mallorca l’adhesió d’aquesta formació política a la vaga i que es fes públic al més aviat possible.

Per aquest dia, els actes convocats a Mallorca, en el moment de tancar l’edició d’aquesta publicació:

Els sindicats CCOO i UGT se sumen a la convocatòria amb un atur de dues hores a cada torn de feina, a més una concentració a les 11 h a la plaça d’Espanya per anar en manifestació a la convocatòria unitària del Moviment Feminista a les 12 h a la plaça de Cort. Els sindicats CGT, STEI.i i USO convoquen vaga de jornada completa.

El Consell de Mallorca ha traslladat la sessió plenària al divendres 9 de març, perquè puguin fer vaga funcionàries i càrrecs electes.

Per part d’educació hi ha hagut reunions de més de 25 centres de Secundària que han proposat: Donar suport a la vaga feminista de cures, de consum, laboral i estudiantil. Celebrar la setmana feminista del 5 al 9 de març amb activitats diverses sobre la visibilització de les dones i la conscienciació de la igualtat. Assistir com a comunitat educativa a la manifestació del mateix dia 8.

Aquesta, convocada pel Moviment Feminista s’iniciarà a les 19 h sortint des de la plaça d’Espanya de Ciutat.

A més hi haurà també actes, arreu de les quatre illes. L’Institut Balear de la Dona en coordinació amb Consells i Ajuntaments dóna a conèixer aquells actes que tenen el seu suport.

Comparteix l’article

Enguany el 8 de març, dia internacional de les dones, es commemora amb novetats. Es convoca una vaga de dones. Pel seu interès, reproduïm una part de l’argumentari elaborat pel Moviment Feminista: Venim de lluny, tenim una llarga història feminista i un recorregut de molts 8 de març prenent el carrer, la plaça, la paraula…

Issue is a magazine-style theme design that displays blog posts, reviews, artwork and news.

⏬

It comes with different styles to spark your creativity in making it just as you'd like to.

Designed with WordPress

MagBlog is a magazine theme focused on sizable type and imagery to expand your content. Make it yours ⏬