Va ser un llunyà 17 de maig de fa 30 anys que vam començar el nostre camí com a associació arran d’un viatge que vam fer un petit grup de ciutadans i ciutadanes de les nostres Illes sensibilitzats amb la causa sahrauí, vàrem viatjar als campaments de refugiats sahrauís, a Tindouf, Algèria. Som una associació no governamental i sense ànim de lucre, independent de tendències polítiques i religioses, que participa dins un moviment internacional d’amistat i solidaritat amb el poble sahrauí violentament expulsat del seu territori pel Marroc l’any 1975, després de l’ignominiós abandó del govern espanyol de la que havia estat colònia del Sàhara Occidental.
El 1987 el Frente Polisario estava en guerra amb el Marroc però als campaments ens trobàrem amb un poble hospitalari i digne que ens va enamorar, vàrem visitar hospitals, escoles, dispensaris, etc. Les dones eren les que organitzaven els campaments i també es preparaven per tenir un paper dins la política, la cultura, la sanitat. També vàrem constatar sobre el terreny com s’estava vivint amb duresa el conflicte bèl·lic, com sobrevivien aquells que havien aconseguit arribar a la regió desèrtica anomenada “La Hamada”. Vàrem tornar amb la petició: “Feu difusió de la nostra causa, treis als nostres infants a l’estiu”
Des de llavors els nostres objectius són: donar a conèixer la situació d’aquest poble que consideram germà, proporcionar ajuda humanitària als campaments de refugiats mitjançant projectes sanitaris i caravanes d’ajuda humanitària, denunciar la violació dels drets humans que pateixen els sahrauís dels Territoris Ocupats, denunciar l’espoliació dels recursos naturals i aconseguir suports de les Institucions representatives de la nostra Comunitat autònoma, com en les de l’Estat central, amb la finalitat que el poble sahrauí pugui retornar a la seva terra com més aviat millor com a ciutadans lliures d’un poble lliure.
Quan vàrem fundar l’associació estàvem convençuts/convençudes que la nostra col·laboració amb el poble sahrauí seria breu, que retornaríem prest a la seva terra, el Sàhara Occidental però 30 anys després continuam amb la nostra feina i el poble sahrauí lluita encara per aconseguir els seus drets dacord amb les resolucions de les Nacions Unides.
Al llarg d´aquests 30 anys hem contribuït, juntament amb altres associacions germanes, a pal·liar les greus mancances en les condicions de vida que pateixen els refugiats, mitjançant els diversos projectes, amb les prioritats sempre marcades pel Front Polisari.
Hem de destacar el projecte Vacances en Pau, és el més antic de l’associació, El primer estiu vingueren 15 infants sahrauís. Al llarg d’aquests 30 anys han estat milers d’infants que han pogut venir a l’estiu, acollits solidàriament per famílies de les nostres illes i que fa possible que aquests infants procedents dels campaments de refugiats, puguin deixar enrere durant dos mesos les terribles condicions del desert algerià, passar una revisió mèdica a més de conèixer una altra llengua i uns altres costums. És un programa de continuïtat en paral·lel al que desenvolupen les diverses comunitats autònomes i coordinat pel Ministeri de joventut sahrauí.
Els projectes de suport al sistema sanitari: Suposen un treball directe i periòdic en els campaments de refugiats amb vacunació i atenció pediàtrica preventiva, així com formació de personal sanitari sahrauí. També l’atenció urològica, ginecològica i d’obstetrícia. Per a dur-ho a terme es desplacen als campaments companys voluntaris equips mèdics i d’infermeria. El programa inclou la supervisió de tasques administratives del Ministeri de Salut de la República Àrab Sahrauí Democràtica.
Per millorar la feina ens hem organitzat en comissions: Comissió sanitària, vacances en pau, sensibilització, drets humans i contacontes del desert, sempre en coordinació amb els ministeris de la RASD i la delegació del Front Polisari.
Hem de destacar de manera molt especial la feina política de l’Intergrup parlamentari “Pau i Llibertat al Sàhara” des de la seva constitució al Parlament Balear i també la feina de la comissió d’enllaç. Hem organitzat activitats per sensibilitzar la població balear i les institucions públiques, mitjançant conferències, taules rodones, jornades universitàries, cicles dedicats a la dona sahrauí, cicles de cinema, etc. Hem realitzat nombroses campanyes de difusió i denúncia per donar a conèixer la situació d’aquest poble. Hem organitzat viatges als campaments de refugiats i als Territoris Ocupats del Sàhara Occidental, on hem pogut reunir–nos amb diferents col·lectius de defensa dels drets humans. Concentracions i manifestacions exigint l´ alliberament dels presos polítics denunciant la farsa dels judicis, donant suport a la presència d’observadors.
Vàrem ser de les primeres associacions que varen fer feina juntament amb AFAPREDESA per denunciar els més de 500 desapareguts sahrauís. Estam a dins un moviment de solidaritat amb el poble sahrauí la Coordinadora Estatal d’associacions solidàries amb el Sàhara -CEAS i europeu TASKforce.
Si durant aquests anys hem pogut dur, tota aquesta tasca és gràcies al suport de desenes de voluntàries i voluntaris de les diferents comissions, a les famílies acollidores d’infants sahrauís, als diferents governs i Institucions Públiques de les nostres Illes. A l´Intergrup Parlamentari “Pau i Llibertat al Sàhara” a la comissió d’Enllaç, Al Fons Mallorquí de solidaritat i cooperació, al Col·legi d’advocats i la seva comissió de drets humans, a Amnistia Internacional, a periodistes, advocats, empresaris, partits polítics, sindicats i a totes les amigues i amics que, dia rere dia, amb la seva solidaritat i el seu compromís I la seva generositat amb la causa han fet possible durant aquests 30 anys millorar la vida dels sahrauís donant suport econòmic i polític.
La causa sahrauí ha estat sempre present I prioritària i així també ho hem comprovat aquests últims anys de crisi on el finançament va perillar però no ens vàrem rendir vàrem tenir clar que som amics del poble sahrauí i en aquests moments ens necessitava més que mai. Vàrem lluitar per seguir amb la nostra feina.
Hem compartit amb ells la desil·lusió quan el 1991 es va firmar el pla de pau i es pensava que el referèndum es faria i molta desil·lusió i indignació i ràbia quan el Marroc va impedir que es realitzàs.
Les traïcions continuades dels diferents governs espanyols com en el cas de n’ Aminetu Haidar, i el desmantellament del campament de Gdeim Itzit organitzat a L’Aaiun ocupat.
L’ambigüitat quant a assumir la sentència del Tribunal de Justícia europeu que delimita clarament les fronteres i que diu clarament que el Marroc no pot negociar amb els recursos naturals del Sàhara Occidental. També vàrem viure amb molta preocupació i tristesa el segrest per un grup gihadista dels tres cooperants, Enric, Rossella i Ainoa, alliberats 9 mesos després.
Hem compartit petites i grans victòries, com el descobriment de les fosses comunes al Sàhara Occidental i l’exhumació dels cadàvers. La notícia de l´auto del jutge Ruth de l´Audiència Nacional el 9 abril 2015 que processà a 11 als càrrecs marroquins per genocidi en el Sàhara Occidental, com també la victòria del conflicte de Guerguerat.
Al llarg d’aquests 30 anys hem rebut el suport d’altres organitzacions no governamentals i també com a associació hem donat suport a diferents mobilitzacions com la manifestació del “no a la guerra” d’Iraq i al conflicte palestí.
Ara estam patint també el comportament vergonyós d’Europa que ha tancat les fronteres als emigrants i ha firmat un vergonyós tractat amb Turquia, on els refugiats són retinguts, estam a la plataforma “Mallorca acull” que fa feina perquè les autoritats pressionin a Europa a obrir les fronteres i acollir a les persones refugiades.
El poble sahrauí continua dividit a l’espera del referèndum d’autodeterminació que legalment li correspon. Les necessitats dels refugiats han augmentat, i la situació dels sahrauís als Territoris Ocupats és insostenible, avui la nostra col·laboració és més necessària que mai.
Des de l’Aapsib seguirem lluitant i resistirem amb ells, com amics que som d’aquest poble que consideram germà, fins a la victòria final.
ASSOCIACIÓ D’AMICS POBLE SAHRAUÍ DE LES ILLES BALEARS
Associació declarada d’Utilitat Pública (BOE núm.37, de 12 de febrer de 2015)
Medalla d’Or del Consell de Mallorca, 2009
Premi Isabel Coll de les Joventuts Socialistes 2015
Premi Popular de la Cope 2015
Premi Emili Darder d’Esquerra Unida 2016