3.1 25 de novembre del 2019 Més resposta que mai

Enguany s’ha viscut un 25 de novembre com feia temps que no ho vivíem. Més de vuitanta centres escolars han fet accions de conscienciació, des de tallers a exposicions, passant per unitats didàctiques. Associacions com Flipam per Pere Garau han fet igualment experiències al carrer en els dies previs al dilluns 25. El cap de setmana anterior, divendres 22 i dissabte 23 es va celebrar les XI Jornades del Col·legi de Psicòlegs contra la violència de gènere que ha duit als mitjans de comunicació la veu de diverses expertes en l’atenció a les víctimes.

Les associacions feministes dels pobles de Mallorca han realitzat accions diverses, Manacor, Alaró, Pollença, Inca, Marratxí, Bunyola, Binissalem, Artà, Selva… potser em deix algun, la llista de cada any es fa més llarga. El Moviment Feminista de Mallorca ha protagonitzat les convocatòries d’accions als carrers, la Marxa Nocturna amb torxes del diumenge 24 i la gran manifestació del dilluns 25 a Ciutat.

La Plataforma Democràtica ha anat fent piulades durant tots els dies previs, amb frases de VOX com La costura tendria que ser una asignatura obligatoria. Empodera mucho coser un botón,de n’Alicia Rubio diputada d’aquest partit, o recordant la Sección Femenina La mujer ante todo debe ser madre y esposa… amb el lema #25NLaMentidatambéÉsViolència.

Perquè és així, les mentides no per repetides es converteixen en veritats, també són violència. Un 25 de novembre d’enguany on hem viscut més coordinació inter-institucional que mai, més activitats als carrers que mai, més presència a les xarxes socials des de vídeos a piulades, feta pels mateixos joves. Des del Govern de les Illes Balears, passant pels Consells i els Ajuntaments, hem vist compromisos a favor de la igualtat i contra les violències cap a les dones.

Una commemoració contra les violències masclistes que ompl els carrers no només de la nostra illa, també a Menorca, Formentera, Eivissa. Com a les ciutats de tot l’Estat, de molts països del món.

Però ho tenim clar, la lluita contra aquest problema social ha de ser constant, el novembre i la resta dels mesos de l’any. Hem de plantar cara a les actituds patriarcals i masclistes, que veiem reflectides en alguns partits polítics com VOX o Ciudadanos, que sense gens de vergonya plantegen el retorn de les dones a les tasques pròpies de la llar, com si poguéssim fer tornar enrere el temps i situar-nos en l’etapa més fosca del franquisme i la seva Sección Femenina, que tant de mal va fer a les dones d’aquest país.

La fortalesa del feminisme s’ha vist de bell nou en aquest 25 de novembre. Un moviment pacífic, que guanya força i fermesa any rere any, que engresca gent jove, al·lotes combatives que volen la llibertat d’anar pels carrers, a qualsevol hora de la nit. Que saben reconèixer la tasca feta per les predecessores en el moviment, que reconeixen el saber de les pensadores que donen fonaments al feminisme.

Un any més el 25 de novembre ha posat dins l’agenda política la injusta realitat que viuen tantes dones en silenci, que necessiten no només dels esforços i recursos públics, també el suport social que ha de desemmascarar el masclisme que és tan present en les mentalitats de molts homes. Per això enguany el Moviment Feminista s’ha adreçat a aquests, que deixin de fer-se els muts, els sords, els cecs davant les actituds masclistes dels vostres amics. És la vostra responsabilitat –com piulaven Les Bruixes Feministes d’Artà.

És responsabilitat de totes, de tots. No pensem que és cosa de dones. És un problema social que pateixen les dones, és el patriarcat que assassina en nom de la possessió. Necessitem tots els esforços, tots els recursos, totes les mans per plantar cara a aquest terrorisme silenciat.