L’Autoexigència de MÉS per Mallorca


Editorial L'Altra Mirada

En un breu editorial realitzat en el moment de tancar l’edició de la revista, no es pot analitzar a fons el que ha ocorregut aquests darrers dies, amb les notícies aparegudes en el Diario de Mallorca, sobre alguns dels contractes de les conselleries gestionades per MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca. En el proper número hi entrarem amb més detall.

Malgrat tot no podem deixar de valorar la dimissió de la consellera Ruth Mateu, assumint unes responsabilitats polítiques, que serien inimaginables en altres formacions polítiques. Algunes coses semblen clares:

  • No hi ha hagut cap trama de finançament il·legal de MÉS. Malgrat que de forma capciosa així ho presenta interessadament el Diario de Mallorca i el PP repeteix de forma barruda i barroera.

  • Tots els procediments de contractació semblen legals i fins i tot més transparents que el que la legalitat exigeix. Tan sols hi podria haver dubtes sobre la correcció de la tramitació administrativa de dos contractes menors amb finalitats que podrien estar relacionades, en la conselleria de Cultura, Esports i Transparència. Aquests dos contractes no es penjaren a la web de Transparència amb la contractació, que per primera vegada aquest govern ha instaurat, a instàncies de la mateixa conselleria de Cultura.

  • No hi ha hagut cap tipus de benefici particular de cap càrrec implicat.

  • La direcció de MÉS s’ha assabentat de la presentació de la consultora de Jaume Garau a diferents concursos i amb diferents noms empresarials, quan s’ha posat a investigar, arran de la denúncia feta pel DM, sobre un primer negociat amb publicitat, realitzat a la conselleria de Turisme, Recerca i Innovació.

  • La direcció de MÉS per Mallorca creu que la consultora de Jaume Garau ha anat en la seva pràctica, més enllà del que seria una lliure concurrència d’empreses a l’hora de contractar amb l’Administració.

  • La direcció de MÉS per Mallorca gestiona la crisi tota la setmana del 27 al 31 de març, i convoca una assemblea de militants amb la informació de la gestió feta pel divendres 31. Allà Ruth Mateu envia una salutació i una explicació del perquè de la seva dimissió. Assumeix la responsabilitat política per unes puntuals pràctiques administratives no transparents, assumint uns nivells d’autoexigència ètica i moral, que van molt més enllà de les pràctiques habituals dels governants. Tancar files en la defensa del projecte de MÉS era l’objectiu central del sentit de la seva dimissió, i així ho agraïren tots els assistents amb un fort i sostingut aplaudiment.

  • MÉS per Menorca no creu encertada la gestió de la crisi, no considera necessària la dimissió dels seus representats en el govern, i en conseqüència, malgrat que segueix donant suport els Acords pel Canvi, abandona qualsevol representació en el govern autonòmic.

Aquestes informacions aparegudes al DM sorgeixen quan està a punt d’aprovar-se en el govern la nova Llei de Turisme i Antoni Noguera en poc mesos serà el nou Batle de Palma. Segur que són simples casualitats. No cal anar a cercar en corral aliè les errades que cometem en el propi.

que és ressenyable que els altaveus que es posen a les nostres actuacions, tenen una potència de so distorsionat i enrenou, molt més elevades que els que es posen a altres contrades. Tampoc és per estranyar-mos. Tal volta per això, els volem modular amb més autoexigència ètica i democràtica. No està clar que ho aconseguim. Però almanco aprofundim en la nostra concepció ètica de la democràcia.