2.4 Els resultats electorals a les Illes Balears
El quadre de resultats permet fer diferents comentaris. De manera esquemĂ tica i a parer meu, caldria considerar:
– El PSOE guanya a totes les illes. En percentatges mĂ©s o manco homogenis.
– PODEM queda com as segona força a Menorca, Eivissa i Formentera. I per poc al conjunt de Balears, el que li permet obtenir el segon diputat.
– Ciutadans Ă©s la primera força de la dreta a Mallorca, especialment a Palma i a l’à rea metropolitana de CalviĂ , MarratxĂ i Llucmajor, a on tambĂ© supera a Podem.
– El PP Ă©s la primera força de dreta a Menorca, Eivissa i Formentera. TambĂ© a la resta de part forana. ( Resta de pobles menys Palma, CalviĂ , MarratxĂ i Llucmajor)
– L’extrema dreta de VOX Ă©s la cinquena força mĂ©s votada, excepte a Menorca que Ă©s la sisena.
-Veus Progressistes tĂ© el seu millor resultat a la resta de part forana amb el 8’39%. (Resta de pobles menys Palma, CalviĂ , MarratxĂ i Llucmajor) En el quadre de distribuciĂł d’escons amb els vots de les diferents forces polĂtiques en aquests pobles, el resultat final seria 2 PSOE, 2 PP, 1 Podem, 1 Ciutadans, 1 Vox i 1 Veus Progressistes. Per illes Menorca arriba al 6’71% i a Eivissa sols al 1’54%.
– El PI tĂ© sols vots a Mallorca, i especialment a la resta de part forana.
– PACMA tĂ© un nombre respectable de vots. Supera a Veus Progressistes a Eivissa. A Palma i a la seva Ă rea metropolitana suposen el 60% dels vots de Veus Progressistes.
Pel que fa a la comparació del vot de la dreta (PP+Ciutadans+Vox) respecte al vot de l’esquerra (PSOE+Podem+Veus Progressistes) tenim els següents resultats:
L’esquerra tĂ© mĂ©s vots a totes les illes. És una bona notĂcia que tambĂ© a les Illes, hem contribuĂŻt a derrotar al tripartit de la dreta espanyola. Però als pobles de la zona metropolitana de Palma Ă©s l’Ăşnica zona a on tĂ© una majoria la dreta. L’esquerra tĂ© una petita majoria a Palma i a Eivissa. La diferència a l’esquerra Ă©s mĂ©s favorable a Formentera i a Menorca en relaciĂł als votants del conjunt de la seva illa, mentre a Mallorca hi ha una diferència significativa entre els pobles de l’Ă rea metropolitana de Palma i la resta de la part forana. A Palma la diferència Ă©s molt minsa a favor de l’esquerra.
És obvi que a les Illes s’ha votat en clau de polĂtica dels partits estatals. Tan sols als pobles de la resta de part forana un 13’36% dels votants han optat per votar partits de les Illes. L’explicaciĂł podria ser que la proximitat i en tenir mĂ©s estructura orgĂ nica, permet repartir el vot a mĂ , Ăşnica manera de poder contrarestar l’efecte mediĂ tic de la propaganda estatal. Malgrat aquesta petita desviaciĂł, l’efecte del vot «útil» per aturar a la dreta extrema unificada, ha estat generalitzat. Encara el votant sobiranista o regionalista, no percep que el seu vot pot influir d’una manera significativa a la polĂtica estatal.
Ens cal un grup confederal de les esquerres sobiranistes al CongrĂ©s de Diputats, amb una visibilitat al mateix nivell que els partits estatals. Que sigui el nostre referent estatal. Això, o la subsidiarietat a les condicions lleonines dels partits estatals, o el risc de poder caure en la irrellevĂ ncia pel que fa a les polĂtiques estatals.
Altra cosa seran les eleccions municipals, insulars, autonòmiques i europees. Basta veure el vot que ha tingut CompromĂs al PaĂs ValenciĂ , amb una diferència abismal entre les generals i les autonòmiques que allĂ s’havien anticipat. El vot del conjunt de l’esquerra, si aquesta es mobilitza, pot assegurar mantenir els pactes de progrĂ©s.
I el repartiment intern d’aquest espai de l’esquerra, és la clau de volta per impulsar uns canvis més profunds, més arrelats a la nostra terra, amb més contingut estratègic per a donar passes segures i fermes, cap a la transició per un canvi de model econòmic més social i més sostenible.
Les 48 candidatures municipals de MÉS per Mallorca, de coalicions o de partits a qui dĂłna suport MÉS, auguren a Mallorca una realitat polĂtica de l’esquerra molt diferent del que s’ha donat en aquestes eleccions generals. I pens que aixĂ tambĂ© serĂ a la resta de les altres illes.