2.3 La fallida de Thomas Cook i les seves conseqüències laborals

En una comunitat autònoma com la nostra, on el principal motor econòmic està basat en el turisme, l’anunci el passat 23 de setembre de la irremeiable fallida del tour operador Thomas Cook ha provocat la crisi més gran a la qual ha hagut de fer front el sector des dels seus inicis, alhora que ha compromès greument el final de la temporada turística i ha generat serioses dubtes de cara a la temporada que ve.

Molts seran els treballadors i treballadores que directament o indirectament es veuran perjudicats per aquesta crisi, de la qual encara no aconseguim quantificar la seva magnitud, a causa de la diversitat d’activitats que es veuran afectades, com són, el transport aeri o el discrecional, el handling, l’hosteleria i fins i tot la restauració i el comerç.

Davant aquesta situació, des de Comissions Obreres concentrem els nostres esforços per a establir, a través del diàleg i la negociació, les millors solucions per als treballadors i les treballadores afectats en cada centre de treball, prioritzant sempre el manteniment de l’ocupació i garantint les millors condicions de sortida en el cas que es produeixi una pèrdua d’aquesta.

Però una crisi d’aquestes característiques, també requereix una anàlisi exhaustiva de les seves conseqüències a mitjà i llarg termini, per poder anticipar-nos i establir de manera consensuada entre el Govern i els Agents Econòmics i Socials, les mesures que siguin necessàries per a donar solució i estabilitat al sector turístic, mesures que demanen assegurar la connectivitat de les nostres illes, assegurar que ens continuen visitant turistes i, per tant, garantir l’ocupació.

Ben segur, aquest terratrèmol que ha provocat la fallida d’un touroperador, hauria de fer-nos reflexionar sobre el nostre model turístic i sobre els fonaments de la nostra economia.

Ara, és el moment de ser valents i cercar ofertes turístiques més enllà de la del sol i platja, així com, apostar per altres sectors productius que ens permetin tenir ocupació de qualitat durant tot l’any.