2.3 El Pla de Rajoy

La primera mesura del Consell de ministres, despr茅s de l鈥檃provaci贸 de l鈥檃plicaci贸 de l鈥檃rticle 155 al Senat espanyol, va ser la convocat貌ria d鈥檈leccions al Parlament de Catalunya el pr貌xim 21 de desembre, just despr茅s d鈥檋aver dissolt el Parlament i destitu茂t el Govern de la Generalitat i nombrosos alts c脿rrecs. Quan la majoria especulava en qu猫 Rajoy mantendria la transitorietat creada durant mesos, ha sorpr猫s amb una convocat貌ria d鈥檈leccions immediata. Amb quin objectiu? Evidentment per guanyar-les. O, m茅s ben dit, amb l鈥檕bjectiu que el sobiranisme les perdi, encara que sigui per incompareixen莽a total o parcial. Li 茅s absolutament igual si nom茅s participa un 20 per cent de l鈥檈lectorat. El gui贸 ja est脿 escrit i va funcionar a Euskadi, donant pas a un govern de coalici贸 entre el PSOE i el PP que va fer lehendakari a Patxi L贸pez. En aquesta ocasi贸 pot ser ni caldr脿 embrutar-se les mans il路legalitzant partits per excloure una part de l鈥檈lectorat sobiranista, confiant que alguns, o tots, s鈥檃utoexclouran. Les cartes estan destapades sobre la taula. Ara toca jugar el sobiranisme.

Les opcions s贸n v脿ries. La primera podria ser la de desacatar totes les mesures dictades pel Govern central en aplicaci贸 de l鈥檃rticle 155, entre elles el boicot a les eleccions convocades. De fet alguns alcaldes de la CUP ja han anunciat que no facilitaran locals ni la infraestructura necess脿ria per poder votar. Naturalment, tota la maquin脿ria propagand铆stica de l鈥橢stat es bolcaria en desqualificar els qui demanaven urnes i ara no deixen votar.

Una altra opci贸 per al sobiranisme seria la utilitzaci贸 de la convocat貌ria de dia 21 com a eleccions constituents, tal com est脿 previst en la Llei de transitorietat. Ja hi ha qui ha proposat una candidatura unit脿ria encap莽alada pels dos Jordis.

Finalment, la pitjor opci贸 茅s que el sobiranisme es presenti dividit, molt m茅s si alguna de les formacions decideix no participar i altres s铆. En aquest cas el triomf de l鈥檜nionisme est脿 assegurat i, com ja han advertit algunes veus, 芦Arrimadas al Palau禄.

Per molt que aquest sup貌sit podria qualificar-se d’il路leg铆tim, s鈥檋a de valorar si quatre anys d鈥檜n govern de concentraci贸 d鈥檜nionistes a la Generalitat desactivaria el sobiranisme o si, per contra, li suposaria l鈥檈mpenta definitiva per convertir-lo en inq眉estionablement majoritari.

Tot plegat valorant, a m茅s, els ostatges que pot tenir el Govern espanyol amb persones acusades de delictes tan greus com els de rebel路li贸 o sedici贸 que poden suposar penes de fins a trenta anys de pres贸, o, com a m铆nim, quatre anys de pres贸 preventiva a l鈥檈spera de judici.

Fins ara, el sobiranisme s鈥檋a trobat en algunes situacions extremes, que pareixien insuperables. En el darrer moment ens han sorpr猫s amb solucions que s鈥檋an pogut dur a terme gr脿cies a l鈥檃dmirable participaci贸 d鈥檜na societat que ha sabut donar moltes lli莽ons a tot el m贸n. Sigui quina sigui la soluci贸 adoptada davant aquesta nova cru茂lla, aquest 茅s el principal element a preservar: el coratge, la determinaci贸 i l鈥檈ntrega d鈥檜n Poble que s鈥檋a guanyat el dret a ser lliure.Aquesta web utilitza galetes. Aqu铆 pots veure la pol铆tica de galetes. Si continues navegant vol dir que l鈥檃cceptes.    Veure
Privacidad