2.2 Com podem explicar per què votarem MÉS-Esquerra?

La irresponsabilitat del PSOE-i també, cal dir-ho, de Podem- ens ha duit a una nova cita amb les urnes el pròxim 10 de novembre. L’esquerra espanyola ha avantposat els interessos de partit no només a les necessitats de la ciutadania, sinó a la seva voluntat, que és el que ara volen corregir. ¿Com és possible que aquells que s’entengueren per fer fora al PP del govern no s’entenguessin ara, a l’hora de formar un executiu i ens aboquin a unes eleccions que pot guanyar el Trifachito? No ho sabem, però és el que ha passat i hem d’estar a l’altura de les circumstàncies.

Una vegada que MÉS per Mallorca ha decidit liderar la coalició MÉS-Esquerra per presentar-se a aquestes eleccions, quines raons podem donar quan ens toqui defensar davant d’amics i coneguts que és el vot més útil? En una campanya com aquesta, que no s’hauria de fer i en la que participem amb un pressupost modestíssim, el boca-orella té més importància que mai. Els militants i simpatitzants del mallorquinisme i l’ecologisme progressista hem de tenir arguments per defensar la nostra opció.

En primer lloc, MÉS-Esquerra és un vot per un govern i unes polítiques d’esquerres, progressistes, compromeses amb el dret a decidir i que tingui en compte els interessos de Mallorca i de les Illes Balears. Si som aquí, és per mor de la irresponsabilitat del PSOE i de Podem; els causants del problema no en podran ser la solució, ni tampoc un hipotètic (però desitjat per molts) govern PSOE-Cs i PSOE-PP. En un Congrés més plural, poden sortir pactes més plurals i sobretot explícitament d’esquerres i democràtics. MÉS-Esquerra volem fer-hi sentir les nostres reivindicacions, les d’una candidatura balear, progressista, sobiranista, ecologista i feminista que no servesqui els interessos de cap partit estatal.

En segon lloc, hem de deixar ben clar, aquest novembre , que hi serem per representar la ciutadania d’aquestes Illes que percep i s’indigna amb la deriva centralista i autoritària de l’Estat espanyol, que veiem a Catalunya però que també patim a la resta de territoris. MÉS-Esquerra ha de ser la força de l’Amnistia, de l’autodeterminació, de les llibertats i dels drets civils; contra la repressió, contra l’exili i contra el 155.

En tercer lloc, hem d’explicar tant com faci falta que ja és hora que una candidatura defensi vertaderament els interessos d’aquesta terra a les Corts -ara més que mai, que ja hi tenim el senador Vidal!-,que pugui condicionar, amb el seu vot, els diferents governs espanyols i que pugui fer sentir a tot l’Estat els debats polítics que tenim a les Illes. Les Balears tenim unes condicions territorials, demogràfiques i econòmiques molt singulars que no han estat ni prou conegudes, ni reconegudes ni compensades pels diferents governs d’Espanya. No obstant això, la ciutadania d’aquesta terra no ha deixat de ser de les que més aporta i de les que menys rep de totes les Comunitats Autònomes.

Per aquestes tres raons i per respondre a les aspiracions de la ciutadania d’esquerres, sobiranista, ecologista i feminista, MÉS-Esquerra és una candidatura necessària, imprescindible a l’hora de conformar el panorama polític d’aquestes Illes. Però sobretot perquè no volem resignar-nos, ni vos demanem que ho faceu: perquè ens mereixem votar desacomplexadament, sense càlculs i amb la il·lusió de saber que feim allò que toca fer.