2.1 Euskal Herria no deixa de moure’s en aquest temps post-ETA

És una obvietat que el focus ara -fa ja uns anys- està posat a Catalunya i les vicissituds del seu procés sobiranista-independentista, per la qual cosa la situació basca és visibilitzada molt menys que en el passat, però ja sabem que al marge dels punts d’atenció preferent succeeixen coses, de vegades fins i tot més que allà on totes les mirades es posen. La desaparició de l’organització ETA ha vingut a confirmar un canvi de cicle que ja veia prenent forma en els últims temps i que ara és ja irreversible. La lluita armada ja no està en l’escenari i això altera els paràmetres del conflicte polític sense que sigui encara possible, per l’escàs temps transcorregut, calibrar l’envergadura dels seus efectes.

Convé en tot cas no confondre una fase violenta d’un conflicte amb el conflicte pròpiament dit. El conflicte té a veure amb el xoc entre el model històric de nació post-imperial espanyola excloent, autoritari i assimilacionista i l’existència de comunitats que es resisteixen a diluir-se en aquest escenari que pretenen imposar-los una vegada i una altra. La tensió entre diversitat (que pren la forma de plurinacionalitat) i un model d’Estat-nació uniformitzador constitueix un conflicte polític en la mesura en què s’articulen agents i subjectes que expressen d’una banda (nacionalisme espanyol d’Estat) aquesta pulsió centralitzadora i antidemocràtica i per l’altre (moviments i agents sobiranistes) la voluntat d’ autoafirmació cultural, econòmica i política d’aquestes comunitats.

Els conflictes d’aquestes característiques poden o no, adoptar formes de confrontació violenta i és de celebrar que en el cas de la tensió entre Euskal Herria i els estats espanyol i francès estiguem en un període de transició que podria deixar fora del terreny de joc tota forma d’imposició o acció violenta, però avui dia aquests estats es neguen a situar aquesta confrontació en termes exclusivament pacífics i democràtics. Lamentablement segueixen perpetuant la seva violència estructural i recorren a mesures repressives de tot tipus, un entramat d’excepcionalitat assajat durant dècades al nostre país i que ara s’està utilitzant a Catalunya.

No oblidem que la lloada Constitució espanyola de 1978 blinda la unitat territorial de l’Estat deixant-la al marge de qualsevol deliberació política democràtica i atorga explícitament a les Forces Armades la funció de garantir-la. L’obsessió a formular això que criden la batalla del relat en termes de democràcia contra violència o parlar de derrota d’ETA reflecteix la voluntat de seguir negant l’existència d’un conflicte polític. Però això els resulta cada dia més difícil, ja que Catalunya posa sobre la taula que aquest problema, lluny de desaparèixer, s’ha ampliat a un altre dels pobles els drets dels quals nega el Regne d’Espanya. Poden intentar creure’s i fer-nos creure que han apagat la rebel·lió democràtica-sobiranista de les últimes dècades a Euskal Herria, però la veritat és que ara no tenen una, sinó dues. Podran fer-se tants paranys com desitgin en el solitari, però a Euskal Herria s’està produint una transició que implica un notable enfortiment estratègic del sobiranisme i independentisme i una palpable reculada de les posicions del nacionalisme espanyol. Serà més o menys visible, voldran ocultar-ho més o menys, però, per exemple, el passat dissabte 20 d’octubre 40.000 persones vam recórrer els carrers principals de Donostia per reclamar que ara és el moment de les i els presos bascos. Deixem molt clar que toca canviar radicalment la política penitenciària i posar fi a la dispersió i totes les mesures d’excepcionalitat. I en aquesta enorme mobilització es va evidenciar una pluralitat poques vegades vista al nostre país, des del PNB fins a l’esquerra independentista, passant pel conjunt de forces sindicals i tot tipus d’agents socials.

Però els canvis no es limiten a l’extensió dels consensos entorn de persones preses i totes les víctimes del cicle violent del conflicte. Un consens que dura ja més de tres anys ha permès un canvi històric a Navarra i al País Basc Nord la demanda d’una institució pròpia (ja assolida i engegada, malgrat les seves limitacions i els intents del govern francès d’impedir el seu desplegament) i l’exigència d’avançar en la gestió de les conseqüències del conflicte han permès amplis acords dels quals només quedava fos el Front Nacional.

Fins ara, significativament, molts d’aquests avanços venien més aviat de les “perifèries” històriques que de la Comunitat Autònoma Basca (Araba, Guipúskoa i Bizkaia) però s’ha produït una coincidència entre PNB i EH BIldu en la ponència d’autogovern d’aquesta comunitat que podria obrir una nova etapa, encara que caldrà esperar per confirmar aquesta tendència, ja que la divisió i les reticències són palpables en el partit que lidera Urkullu. En tot cas, Euskal Herria s’està movent i això comença a reflectir-se també en les institucions de la CAB. A més, les mobilitzacions de pensionistes han conegut un creixement espectacular que ens diu molt sobre el creixent malestar social.

Hi ha més canvis profunds i/o subterranis, però precisament per això més importants des d’una perspectiva estratègica, com l’avanç del feminisme en la societat basca o les mobilitzacions de suport als joves de Altsasu, injustament empresonats després de convertir una baralla de carrer de matinada, ni més ni menys que en “terrorisme”. Tota una generació de gent jove que no havia conegut les etapes més dures del conflicte ha après de sobte com les gasten el Regne d’Espanya i el cos de la Guàrdia Civil. I hi ha canvis també en el moviment per la recuperació de la llengua basca, en les concepcions sobre el model de construcció nacional, en la solidaritat amb les persones migrants, en l’antimilitarisme o en l’ecologisme.

El país es mou. No se’ns veu tant com en èpoques en les quals, paradoxalment, els avanços reals brillaven per la seva absència però copàvem els telenotícies, però moure’s es mou, i ho fa en l’adreça adequada, per fortuna.Aquesta web utilitza galetes. Aquí pots veure la política de galetes. Si continues navegant vol dir que l’acceptes.    Veure
Privacidad