19 i 26 de febrer, homenatges emocionants

Enguany hi ha hagut dos diumenges que han tingut com a fet destacat els homenatges als batles assassinats el 1937. El 19 a Inca, per primera vegada es commemorà la mort injusta del batle Antoni Mateu i amb ell 21 inquers més, en mans dels feixistes en els primers mesos de la Guerra Civil.

                                                               Foto Homenatge el 26 de febrer al cementiri de Palma

El 26 a Palma, organitzat conjuntament per la Comissió 24 de febrer -que agrupa les Fundacions Emili Darder i Ateneu Pere Mascaró, Memòria de Mallorca, sindicats, partits d’esquerres, entitats i associacions- i els Ajuntaments d’Inca i Palma.

Ambdós comptaren amb la presència dels familiars assassinats, en el cas de Palma a més dels dos batles, n’Alexandre Jaume i n’Antoni M Ques. En el cas d’Inca un grup d’alumnes de secundària llegiren poemes i escoltaren les paraules dels familiars del batle Antoni Mateu. A Palma, a més del nét d’Alexandre Jaume, també parlà en Ferran Cano en nom de la família Darder i la besnéta del batle inquer.

En el manifest de la Comissió 24 de febrer, llegit pel President de la Fundació Emili Darder, el doctor Antoni Marimon es recordà la ignomínia dels afusellaments a Palma, el 24 de febrer de 1937, amb públic. Un fet que mostrà la faceta més dura del feixisme que volgué donar una lliçó a tota la ciutadania republicana, una lliçó d’advertiment i de por que es mantingué durant els llargs quaranta anys de la dictadura del general Franco.

Així mateix recordà els diferents homenatges des del funeral per n’Emili Darder el 1977, i el 

1978 a Porreres organitzat pel Partit Comunista de les Illes Balears a n’Aurora Picornell i les roges del Molinar, fins als diferents anys que prop del 24 de febrer s’han anat fent al mur de la memòria del cementiri de Palma. Homenatges possibles gràcies a tenir governs d’esquerres als Ajuntaments, Consell i Govern.

La Consellera de Transparència Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears parlà de l’aprovació de la llei de fosses pel Parlament i l’apertura de la fossa de Porreres l’any passat. Reté homenatge als batles i tots els republicans assassinats per la defensa de les seves idees i recordà els temps difícils per a la democràcia que vivim ara.

Els batles d’Inca Virgili Moreno i el de Palma José Hilla refermaren el seu compromís en continuar la tasca iniciada pels batles republicans a favor dels més desafavorits i per la democràcia, la justícia i la igualtat de totes les persones.

Actes emocionants que comptaren amb la presència nombrosa de moltes persones, joves i majors, persones demòcrates que volen mostrar el seu homenatge a aquests homes i dones que perderen la vida pel fet de ser republicans i a més socialistes, comunistes, anarquistes, liberals…, en una paraula per tenir idees i ser fidels a la República enfront d’aquells que s’aixecaren contra la democràcia.

Dos diumenges de febrer que recordarem, dos diumenges que tindran continuïtat en anys vinents, perquè el compromís per ésser fidels a l’ensenyament d’aquestes persones es mantindrà, el compromís de lluitar per transformar aquesta societat, per ésser dignes de la seva memòria i de continuar tot allò que volgueren dur a terme. El respecte per a totes les persones, la igualtat, la tolerància, la justícia, la solidaritat, valors que volgueren matar amb les seves vides i no ho aconseguiren.

Homenatges necessaris, emocionants que encoratgen a continuar amb la lluita diària.

                                                   Foto MÉS per Mallorca assistent a l’homenatge a Palma