T1                    Palma

Ciutat d’igualtat d’oportunitats

 

El passat mes de gener tots els grups polítics amb representació a l’Ajuntament de Palma varen signar l’Acord pel desmantellament de Son Banya. Un compromís històric impulsat per la regidoria de Benestar i Drets Socials, encapçalada per Mercè Borràs, que contempla el desallotjament gradual i la demolició de tots els habitatges del poblat en els pròxims tres anys. Cal remarcar que es tracta del primer acord polític d’aquesta legislatura.


Son Banya es va crear l’any 1970 amb la intenció de donar un habitatge digne a un centenar de famílies gitanes que vivien en barracons al barri del Molinar. Després de 47 anys, ha quedat palès que aquest model ha fracassat. Avui en dia, hi resideixen unes 100 famílies formades per entre 400 i 600 persones de les quals unes 200 són nins i nines (amb un 80% d’absentisme escolar). El fet que totes aquestes famílies visquin en un gueto amb aquest grau tan alt de vulnerabilitat, provoca que la seva població infantil estigui condemnada a un alt risc d’exclusió (amb unes clares perspectives de perpetuar-se de forma crònica en la pobresa, l’atur i, en definitiva, en la desigualtat d’oportunitats). Només per això aquest acord ja pren raó de ser.

A més a més, se li han d’afegir els efectes col·laterals provocats pel punt de subministrament de droga més important de l’illa, que ha comportat unes conseqüències devastadores per la salut pública i que ha frustrat el projecte de vida de moltes persones i famílies de Mallorca.

Davant d’aquesta situació, Cort preveu destinar ajudes a les famílies que resideixin al poblat des de l’any 2008, sempre que no tenguin cap altre habitatge o ingressos suficients per poder-hi accedir, que no tenguin causes judicials pendents per narcotràfic i que es comprometin a què els menors de fins a 16 anys vagin a escola. Les famílies afectades seran reallotjades en habitatges públics o privats de tot el municipi amb acompanyament i seguiment per part dels serveis socials. A més, sempre que sigui possible, s’exceptuaran aquells barris amb un alt nivell de vulnerabilitat com Son Gotleu, Verge de Lluc, La Soledat o Son Ximelis. En aquest sentit, el Pla de Reallotjament de Son Banya parteix d’estudis previs d’altres casos a altres ciutats com “la Peña” d’Eivissa, per assegurar l’èxit de la reinserció social de totes les famílies que viuen al poblat.

Des de l’esquerra no podíem tancar els ulls davant el que és una autèntica fàbrica d’exclusió social. Mantenir aquesta situació costa a l’Ajuntament de Palma més de 800.000 euros anuals. No podem permetre aquestes desigualtats ni l’existència de guetos en la projecció de la Palma del futur. Des de MÉS per Palma i més en concret des de la regidoria de Benestar i Drets Socials hem treballat des del primer moment per assegurar la igualtat d’oportunitats en aquesta ciutat, especialment pensant en els més petits. Ha arribat el moment de fer una passa valenta, d’afrontar de cara el problema i de donar-li la volta per destinar aquests doblers, durant els primers anys, a la reinserció social de les famílies més vulnerables.

Per altra banda, una altra notícia recent és l’obertura d’un nou Centre de Dia a Son Xigala i del Centre municipal de Serveis Socials Mestral. L’Ajuntament de Palma, després del bloqueig del PP de tots els projectes socials a l’anterior legislatura, ha tornat a reactivar la seva construcció. El Centre de Dia podrà atendre a 30 persones amb dependència i el Centre de Serveis Socials cobrirà una població 65.714 habitants (dota les barriades de Son Xilaga, Son Ximelis, Son Rapinya, Sa Vileta, Son Serra i Son Roca). Així, després de 14 anys, s’establirà en el centre del seu territori, apropant els serveis a la ciutadania, i serà finançat per la llei de capitalitat amb 450.000€.


Cal recordar que el Govern de la Gent aquesta legislatura haurà obert un total de dos centres de serveis socials (Gregal i Mestral) i quatre Punts d’Atenció Social a S’Arenal, El Terreno, La Soledat i Son Ferriol. Es tracta de descentralitzar els serveis socials i d’acostar-los a la ciutadania, per treballar directament sobre el territori i fer-los més accessibles a les persones. Davant l’immobilisme del PP en matèria de serveis socials en l’anterior legislatura, seguim i seguirem treballant en els anys vinents per garantir que Palma sigui una ciutat més justa i amb igualtat d’oportunitats per a tothom.
Aquesta web utilitza galetes. Aquí pots veure la política de galetes. Si continues navegant vol dir que l’acceptes.    Veure
Privacidad